
De senaste åren har flera krissituationer i samhället motiverat en uppbyggnad av Sveriges beredskapsförmåga så att samhällsviktiga funktioner garanteras. Inom vård, skola och omsorg serveras cirka tre miljoner måltider varje dag. En fungerande offentlig måltidsverksamhet möjliggör för samhället i övrigt att fungera. Storköken i offentliga måltider är mycket beroende av energiförsörjning för matlagning, varmhållning, kylning, diskning och även för drift av andra kritiska installationer såsom värmesystem, ventilation och belysning.
Relivs genomför under 2025 en förstudie med syfte att förstärka kommunernas och regionernas krisberedskap och förse offentliga måltider med kunskap och verktyg inför potentiella krissituationer som påverkar storkökens energiförsörjning. Arbetet finansieras av Energimyndigheten som även driver programmet Robust kommun som ger kommuner stöd till investeringar i reservkraft. Erfarenheter från programmet kommer att samlas in och beaktas i förstudien.
Förstudien riktar sig till måltidschefer, beredskapssamordnare samt fastighetsförvaltare i kommuner och regioner som omfattar offentliga måltider (skola och förskola, vård och omsorg) i Sveriges kommuner och regioner.
Under våren kommer två olika workshops och en träff inom temat arrangeras (klicka i respektive ruta för att anmäla dig):


