Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Flex-o-Mat: Nytt grepp på effektdimensionering av storkök

2023-03-23 @ 14:00 - 16:00

Flex-o-Mat är ett projekt som drivs av STUNS i Uppsala där fastighetsägare och skolköksverksamheter samarbetar för att på olika sätt jämna ut effektanvändningen i storkök. Här kan du läsa mer om projektet och ta del av de mätningar som utförts.

I projektet har man kunnat visa att den framdragna elservicen till storköken ofta är grovt överdimensionerad, i vissa kök där man börjat arbeta med effektutjämning är toppeffekten inte i närheten av den effekt som storköket dimensionerats för. Det finns därmed en stor potential att både minska effektuttag och framdragen elservice till storköken. I dagens läge där effekt både är dyrt och en ren bristvara är detta ett område som behöver lyftas och uppmärksammas mer.

Därför välkomnar STUNS tillsammans med Relivs till ett informationsseminarium den 23:e mars kl. 14 till kl. 16 där erfarenheter och delresultat från projektet Flex-o-mat presenteras. Seminariet vänder sig främst till fastighetsförvaltare med storkök i sina fastigheter, storkökskonsulter och elkraftskonsulter. Utöver rena mätresultat så kommer det även beröras hur storkökens effekt- och energianvändning kan minskas genom en utökad digitalisering av storköken och hur dagens riktvärden för effektdimensionering bör korrigeras för att återspegla verkligt effektbehov.

Under förmiddagen den 23:e mars (11.00 – 11.45) kommer Flex-o-Mat även att presenteras på Sweden Innovation Days. Här finns mer information.

För att erhålla en digital mötesinbjudan behöver du anmäla dig längst ned på denna sida, vilket som vanligt är helt kostnadsfritt.

Agenda
Nedan visas en agenda och exempel på vilka frågor som kommer beröras inom respektive del. Istället för en avslutande workshop eller frågestund kommer en löpande diskussion genomsyra hela seminariet för att fånga upp era behov och lyfta fram era synpunkter.

Kl 14:00 Senaste inom Flex-o-mat hos Stuns och Uppsala kommun samt Relivsnätverket
Fredrik Björklund (Stuns), Sandra Harbom (Uppsala kommun) och Josep Termens (CIT Renergy) 

Kl. 14:15 Dimensionering av elservis till storkök: hur många kablar behövs egentligen?
Fredrik Björklund (Stuns), Micael Östlund (Skolfastigheter Uppsala), Fredrik Viderud (SISAB), Christoffer Alm (CIT Renergy)

  • Vad behövs för att välja rätt storlek på anslutningseffekt? Sammanlagrings-koefficient, projekteringsanvisningar?
  • Vad är det som hindrar er idag att välja en mindre anslutningseffekt?

ca kl. 15:00 Erfarenheter kring installation samt arbete i ett kök med effektstyrning.
Fredrik Björklund (Stuns), Micael Östlund (Skolfastigheter Uppsala), Sandra Harbom (Uppsala kommun)

  • Finns det ett tillräckligt stort utbud av utrustning för styrning?
  • Är storköksutrustning förbered för effektstyrning?
  • Vad kan underlätta spridning av tekniken?

Vi hoppas du kan vara med och bidra med dina tankar och synpunkter!

Detaljer

Datum:
2023-03-23
Tid:
14:00 - 16:00

Plats

Digitalt via Teams