
De senaste åren har flera krissituationer i samhället motiverat en uppbyggnad av Sveriges beredskapsförmåga så att samhällsviktiga funktioner garanteras. Inom vård, skola och omsorg serveras cirka tre miljoner måltider varje dag. En fungerande offentlig måltidsverksamhet möjliggör att samhället i övrigt fungerar. Storköken för offentliga måltider är beroende av el-, värme- och vattenförsörjning för matlagning, varmhållning, kylning, diskning och även för drift av andra kritiska installationer såsom ventilation och belysning.
Energimyndigheten bedriver projektet Robust kommun som ska minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen, genom robusthöjande åtgärder inom reservkraft. Syftet med denna förstudie är att förstärka kommuner och regioners civila beredskap och förse aktörer som tillhandahåller offentliga måltiderna med kunskap och verktyg inför potentiella krissituationer som påverkar storkökens elförsörjning.
I denna förstudie har viktig kunskap samlats in och behov för vidare insatser identifierats genom bland annat intervjuer med ett tjugotal aktörer, och diskussion i tre olika workshops, med representanter från över 100 organisationer. Resultatet presenteras i rapporten och sammanfattats även i en lathund (bilaga) med råd och tips som kan vara användbara i organisationernas beredskapsplanering.
Förstudien riktar sig till måltidschefer, beredskapssamordnare samt fastighetsförvaltare i kommuner och regioner som omfattar offentliga måltider (skola och förskola, vård och omsorg) i Sveriges kommuner och regioner.
Rapport energiberedskap i storkök
Ett webbinarium för att presentera resultat från förstudien genomförs den 17e oktober. Du hittar mer information på denna anmälningssida.