Energiberedskap i storkök

De senaste åren har flera krissituationer i samhället motiverat en uppbyggnad av Sveriges beredskapsförmåga så att samhällsviktiga funktioner garanteras. Inom vård, skola och omsorg serveras cirka tre miljoner måltider varje dag. En fungerande offentlig måltidsverksamhet möjliggör att samhället i övrigt fungerar. Storköken för offentliga måltider är beroende av el-, värme- och vattenförsörjning för matlagning, varmhållning, kylning, diskning och även för drift av andra kritiska installationer såsom ventilation och belysning.

Energimyndigheten bedriver projektet Robust kommun som ska minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen, genom robusthöjande åtgärder inom reservkraft. Syftet med denna förstudie är att förstärka kommuner och regioners civila beredskap och förse aktörer som tillhandahåller offentliga måltiderna med kunskap och verktyg inför potentiella krissituationer som påverkar storkökens elförsörjning.

I denna förstudie har viktig kunskap samlats in och behov för vidare insatser identifierats genom bland annat intervjuer med ett tjugotal aktörer, och diskussion i tre olika workshops, med representanter från över 100 organisationer. Resultatet presenteras i rapporten och sammanfattats även i en lathund (bilaga) med råd och tips som kan vara användbara i organisationernas beredskapsplanering.

Rapporten och tillhörande lathund finns att hitta här:

Rapport energiberedskap i storkök

Lathund

Den 17e oktober presenterades resultatet på ett webbinarium där ca 180 personer deltog.

Presentationen finns här: presentation

Inspelningen finns här: inspelning