20e november kl 14-16, via Teams
Storköksutrustningens elanvändning är den största posten i kökets energianvändning. Det handlar till stor del om elintensiv utrustning som i vissa fall kräver hög effekt.
Upphandling av energieffektiv storköksutrustning är ingen lätt uppgift med tanke på att det saknas EU-energimärkning för de flesta av maskinerna, vilket gör det svårt att jämföra utrustningens energiprestanda.
Under 2024 arbetar Relivs, tillsammans med branschorganisationen BFS (Branschförening Storköksleverantörer), Energimyndigheten, Upphandlingsmyndigheten, Adda (SKL) och förening Kost och Näring , med att ta fram nya kravspecifikationer som underlättar för upphandling av energi- och effektintensiv storköksutrustning.
För varje typ av storköksutrustning har en arbetsgrupp skapats, där både representanter från beställar- och leverantörsidan bidrar med sina synpunkter kring vilka energirelaterade krav som är lämpliga att ställa vid upphandling.
Den 20e november presenteras (digitalt) ett förslag på kravspecifikationer för kombiugnar, kokgrytor, stekbord, diskmaskiner samt kyl- o frysmaskiner. Syftet med träffen är att diskutera kring kravspecen och fånga in synpunkter från övriga intressenter.
Träffen vänder sig till beställare och leverantörer av storköksutrustning samt till storkökskonsulter.
Anmälan är som vanlig kostnadsfri. Träffen blir digital via Teams.
Välkommen!
Agenda
- Relivs berättar om pågående insatser inom energieffektiva storkök. Josep Termens och Malin Ljungskog, koordinatorer Relivs
- Några ord från myndigheter och intresseorganisationer: BFS, Upphandlingsmyndigheten, Adda (SKL), Kost o Näring, Energimyndigheten
- Presentation av förslag på nya kravspecifikationer – kombiugnar, kokgrytor, stekbord, diskmaskiner samt kyl- och frysmaskiner
- Diskussion i grupper
- Summering